Знаме на Израел

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Израел
}}
Употреба државно знаме национално знаме
Сразмер 8:11
Усвоено 28 октомври 1948
Опис Сина Давидова ѕвезда помеѓу две хоризонтални сини ленти на бела основа.
}}
Варијанта на знамето на Израел
Употреба пловно знаме граѓанско поморско знаме
Сразмер 2:3
Усвоено 1948
Опис Сина позадина со елипсовиден круг со сина Дависова ѕвезда.
}}
Варијанта на знамето на Израел
Употреба морнаричко знаме военоморнаричко знаме
Сразмер 2:3
Усвоено 1948
}}
Варијанта на знамето на Израел
Сразмер 2:3

Знамето на Израел (хебрејски: דגל ישראל, арапски: علم إسرائيل) е националното знаме на Израел и било усвоено на 28 октомври 1948 година. На него е претставена сина Давидова ѕвезда на бела основа помеѓу две хоризонтални сини ленти. Ова знаме било создадено за Зионистичкото движење и ова го претставува талитот, наметка за еврејска молитва.

Сините ленти го означуваат талитот, наметка за молитва. Давидовата ѕвезда била додадена по природен пат бидејќи тоа е симбол на еврејскиот народ.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]