Знаме на Сирија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знаме на Сирија.

Знамето на Сирија е официјалното знаме на државата усвоено во 1980 година. Истото знаме било официјално знаме на федерацијата Обединета Арапска Република. Знамето е составено од три хоризонтално ленти со еднаква големина во црвена, бела и црна боја. Во средината на знамето има две зелени петокраки. Боите на знамето се пан-арапски. Ѕвездите го претставуваат Сирија и Египет, двете држави на Обединетата Арапска Држава. Зелената боја ги претставува Праведните калифи или Фатимидите, велата ги симболизира Омејадите, црната го симболизира Абасидскиот калифат, додека црвената крвта на луѓето.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]