Знаме на Малдивите

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Малдивите
}}
Употреба државно знаме национално знаме
Сразмер 2:3
Усвоено 25 јули 1965
Опис Зелен правоаголник центриран на црвено поле; обвинет за бела полумесечина свртена кон мувата
Творец Абдул Маџид Диди

Знамето на Малдивите е национално знаме на државата. Тоа е црвено знаме со зелен правоаголник во средината во кој се наоѓа вертикална бела полумесечина. Ова знаме било усвоено на 25 јули 1965 година.

Црвената боја ја претставува храброста на националните херои и нивната спремност да се жртвуваат за татковината. Зелената боја ги претставува кокосовите палми на островите. Белата полумесечина ги претставува муслиманите во земјата.

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]