Знаме на Монголија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Монголија
}}
Употреба државно, воено и пловно знаме вексиколошки опис Национален симбол на Монголија.
Сразмер 1:2
Усвоено 12 февруари 1992
Опис три вертикални ленти во црвена, сина и црвена боја со златни Сојомбо симболи

Знамето на Монголија било усвоено на 12 февруари 1992. Денешното знаме е слично со знамето од 1949, а разликата е во тоа што отстранета е петокраката. Знамето е составено од три еднакви вертикални полиња, во црвена, сина и црвена боја. На левото црвено поле има Сојомбо симбол[1]- односно наредени геометриски фигури што претставуваат оган, месечина, земја, вода и знакот јин-јанг.

Историски знамиња[уреди | уреди извор]

Пред 1992, знамето на Монголска Народна Република имало жолта ѕвезда над Сојомбо симболот, симболизирајќи го социјализмот. Исто така, синото поле било посветло.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Montsame News Agency. Mongolia. 2006, ISBN 9992906278, p. 8

Поврзано[уреди | уреди извор]