Грб на Монголија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Монголија
Подробно
Усвоен1992
Мотонема

Грбот на Монголија (монголски Монгол улсын төрийн сүлд, Mongol ulsyn töriin süld) бил усвоен во 1992 година со распаѓањето на комунистичкиот систем во државата. Околу грбот има прстен што ја симболизира вечноста а внатрешноста е сина и го симболизира небото. Во ценмтарот има симбол изработен од комбинација на сојомбо знакот и јавач и ја симболизира монголската нзависност и дух. Над симболот има три камења, што во монголската традиција овозможува остварување на желби и ги симболизира минатото, сегашноста и иднината. Под симолот има планински венец со колце на судбината. На дното се наоѓа церемонијална марама.

Историски грбови[уреди | уреди извор]


Поврзано[уреди | уреди извор]