Марама

Од Википедија — слободната енциклопедија
Украинка со марама

Марама – парче ткаенина, обично свилена или од друг лесен материјал, што се користи за покривање на главата, на вратот, често како моден додаток.[1] Се користи за разни цели: за заштита од ладно, како моден детаљ, да се сокрие ќелавост, од скромност, или други облици на општествените конвенции.

Видови[уреди | уреди извор]

Сите марами пред сè можат да се поделат спрема материјалот од кој се изработени. Најчесто се користи: волна, лен, памук, свила и др. Зависно од материјалот од кој е изработена марамата се носи во различен годишен период.

Намена[уреди | уреди извор]

Марамите имаат исклучително религиско значење. Во христијанството пред сè е присутно во православните цркви и во помали традиционални католички заедници. Незаобиколен дел е и во муслиманската вера, па скоро сите жени во земјите на Блискиот Исток ги носат како секојдневен предмет за облекување [2]. Еден од стандардните предмети за облекување за жени и на нашите простори. Тоа се посебно однесува на жените од старите времиња како и за селските краеви[3] .

Изразена е примената на марама и како моден детаљ пред сè во зимските месеци. Сепак иако е супериорна намера за покривањето на главата, марамите се користат и како детаљ преку друга облека [4], но и во летните месеци[5].

Црната марама, позната и како шамија (со големина 105 х 105 см), жените во Македонија и Србија ја носеле, а и ден денес носат во некои краеви во знак на жалост за изгубени блиски личности, најмалку 40 дена од денот на смртта на покојникот, а старите жени и до крајот на животот.[6]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „марама“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/sr_Latn/features/setimes/features/2011/05/24/feature-01
  3. „Etnografski muzej u Beogradu / nošnja /“. Архивирано од изворникот на 2015-05-01. Посетено на 2019-10-25.
  4. Марама за коса – најубавиот моден детаљ за претстојната сезона
  5. 10 ljetnih frizura uz pomoć marame - 10 ljetnih frizura uz pomoć marame - Zadovoljna.hr
  6. Вилма Нишкaновиh: Забратка-женска марама југоисточне Србије Гласник Етнографског музеја, књ. 58-59. 242 странe, 1995.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]