Грб на Хонгконг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грбот на Хонгконг

Грбот на Хонгконг е во употреба од 1 јули 1997 година по предавањето на властите на Кина од Обединетото Кралство. Се состои од стилизиран бел петокрак цвет на хонгконшкото орхидејно дрво (Bauhinia blakeana) на црвена позадина. Околу грбот е испишан називот Хонгконг на англиски и на кинески јазик.

Поврзано[уреди | уреди извор]