Прејди на содржината

Грб на Пакистан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Пакистан
Грб на Пакистан

Грбот на Пакистан е официјалниот грб во државата кој бил усвоен во 1954 година. Зелената боја на грбот и полумесечината и ѕвездата го симболизира исламот. Во средината има штит кој е поделен на четири дела и во секој дел е прикажано по едно значајно растение за државата: памук, чај, жито и јута. Штитот е опколен со венец од јасмин (национален симбол на државата, симболизира могулската култура). На дното се наоѓа натпис на урду јазик каде гласи: верба, единство и дисциплина.

Поврзано

[уреди | уреди извор]