Грб на Британската Индоокеанска Територија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Грб на Британската Индоокеанска Територија — симбол доделен во 1990 година, по повод 25 години од основањето на територијата.

Во централниот дел на грбот се сместени, грбот, мечката палмата и круната на св. Едвард на основа од три брановидни линии кои го претставуваат океанот, a сјаното сонце во горниот лев агол, и знаме на Велика Британија на линијата при врвот. Две морски желки се употребени како носачи, а воедно го претставуваат и месниот жив свет. Челенката се состои од морска круна низ која минува црвена кула, на која пак е територијалното знаме.

Геслото испишано на латински под штитот е In tutela nostra Limuria, и во превод значи „Лемурија ни е на нам доверена“. Ова се однесува на непостоечкиот континент Лемурија, оза кого се сметало дека се наоѓа во Индискиот Океан.

Поврзано[уреди | уреди извор]