Прејди на содржината

Грб на Кипар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Кипар
Подробно
Грбоносец Кипар
Усвоен1960
Претходни варијанти

Грбот на Кипар прикажува бела птица која во клунот носи маслиново гранче (добро познат симбол на мирот) над бројот 1960 - годината на независност на Кипар од британските власти. Позадината е со бакарно-жолта боја, која го симболизира бакарното рудно богатство на Кипар (главно во форма на пирит, која е жолта).

Во времето кога Кипар бил британска колонија, локалните власти користеле неофицијален грб кој прикажувал два лавови кои биле засновани на грбот на Британија.

Турската страна на Северен Кипар користи посебен грб.

Надворешни години[уреди | уреди извор]

Видете уште и[уреди | уреди извор]