Грб на Латвија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Летонија
Варијанти
Подробно
ГрбоносецЛетонија
Усвоен16 јуни 1921

Грбот на Латвија[1] е официјалниот грб во државата кој е усвоен на 18 ноември 1918 година а официјално усвоен на 16 јуни 1921 година. Грбот комбинира елементи на државноста на Летонија и историјата на истата. Западна Летонија е претставена со црвениот лав, додека Источна Летонија е претставена од грифин.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Според правописот на македонскиот јазик, двата назива „Латвија“ и „Летонија“ се користат подеднакво во македонскиот јазик, па така и низ оваа статија.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]