Грб на Гибралтар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Гибралтар
Подробно
Мотолатински: Montis Insignia Calpe
Од планината наречена Калпе

Грбот на Гибралтар е официјалниот грб на оваа територија на Обединетото Кралство усвоен на 10 јули 1502 година за време на шпанското владеење на градот.

Грбот се состои од штит кој има златни граници и во средината се наоѓа уште еден штит на кој има приказ на замок со три кули и златен клуч. Под штитот се наоѓа геслото на Гибралтар на латински: Montis Insignia Calpe или на македонски „Од планината наречена Калпе“. Клучот означува дека Гибралтар е клучот на Шпанија и Средоземното Море, додека замокот потекнува од симболот на Кралството Кастиља.

Поврзано[уреди | уреди извор]