Грб на Чешка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Чешка
Coat of arms of the Czech Republic.svg
Варијанти
Small coat of arms of the Czech Republic.svg
Помал грб.
Подробно

Грбот на Чешка е официјалниот грб на државата. Грбот е составен од штит кој е поделен на четири четвртини на кои се претставени историските региони на Чешка. Бохемија е претставена од сребрен лав со две опашки кој се повторува двапати на грбот, првиот (горе лево) и четвртиот (долу десно). Моравија е претставена од орел создаден од шаховница, додека Шлеска е претставена од црн орел.

Поврзано[уреди | уреди извор]