Грб на Албанија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Албанија
Подробно
ГрбоносецАлбанија
ШтитЦрвено, црн двоглав орел во приказ крунисан со шлемот на Скендербег

Грбот на Албанија е официјалниот грб во државата кој е дизајниран според знамето на Албанија. Грбот е составен од црвен штит со златни граници каде се наоѓа црн двоглав орел, елемент од знамето на Албанија, и над орелот се наоѓа шлемот на Ѓорѓија Скендербег.

Двоглавиот орел[уреди | уреди извор]

Во Албанија општо прифатена теза е дека знамето на Албанија, поточно двоглавиот орел е позајмен од печатот на Скендербег. Скендербег, поточно семејството Кастриоти, користеле двоглав црн орел со по една круна над секоја глава. Орелот е византиски, поточно орелот го користела византиската династија Палеолози.[1][2] Од страна на модерната албанска нација, орелот почнал да се употребува во доцниот 19 век и раниот 20 век. Како официјален симбол на Албанија за првпат бил употребен во 1912 година, кога Албанија станала независна.

Историски амблеми[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Elsie 2001, "Eagles", p. 78.
  2. Grumeza 2010, стр. 99; Mucha, Crampton & Louda 1985, стр. 36.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]