Грб на Ерменија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Ерменија
Подробно
Грбоносецнепознато
Усвоен19 април 1992
Челенканема
Држачиорел и лав
Претходни варијанти1918-1920, Демократска Република Ерменија

Грбот на Ерменија е официјалниот грб на државата кој се состои од орел и лав кои држат штит. Овој грб се состои од антички и модерни ерменски симболи, каде орелот и лавот биле симболи на ерменското кралство кое постоело уште пред ерата на Исус Христос. Денешниот грб бил усвоен на 12 април 1992 година.

Штитот се состои од неколку елементи, па така во средината се наоѓа планината Арарат со бродот на Ное на врвот. Околу планината се наредени симболи на ерменските династии.

Симболизам[уреди | уреди извор]

Орелот и лавот[уреди | уреди извор]

Орелот го држи штитот од левата страна, додека лавот го држи од десната. Орелот бил симбол на Арташесидската Династија, додека лавот е симбол на Багратунската Династија и подоцна на Рубенидската Династија. Двете животни биле избрани поради нивната моќ, храбротст, трпеливост, мудрост и благородништво во животинското кралство.

Петте витални елементи[уреди | уреди извор]

  1. Сабјата ја претстваува силата на нацијата и кршење на синџирите на окупацијата.
  2. Искршениот синџир ги симболизира напорите на нацијата за слобода и независност.
  3. Житото ја симболизира работливоста на Ерменците.
  4. Пердувот ги симболизира интелектуалното и културното наследство на Ерменците.[1]
  5. Лентата го симболизира знамето на Ерменија.

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]