Прејди на содржината

Грб на Јемен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Јемен

Грбот на Јемен е официјалниот грб на државата. Грбот е составен од златен орел со натпис под нозете. На натписот се наоѓа името на државата на арапски јазик, додека на градите на орелот има штит на кој е претставено кафе и Мариб Дам и под него бранови. Под крилјата се наоѓа знамето на Јемен на јарболи. Северен Јемен користел сличен грб на овој, додека Јужен Јемен имал поразличен.