Грб на Бутан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Бутан.
Грб на Бутан.

Грбот на Бутан е официјалниот грб во државата. Грбот е составен од повеќе елементи, меѓу кои делови од знамето и бидустичка симболика. Според официјалниот опис, грб е составен од: Националниот симбол е округлест составен од две дијамантски молњи поставени на лотус надвиснати од накит и опколени од два змеја. Молњите ја претставуваат хармонијата помеѓу секуларната и религиозната власт, лотусот симболизира чистота, накитот симболизира независна власт и двата змеја (машки и женски) ја претставуваат земјата.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]