Грб на Малдивите

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Малдивите
Грб на Малдивите

Грбот на Малдивите е официјалниот грб на државата кој се состои од кокосова палма, полумесечина и ѕвезда, две знамиња (државни) и натпис со името на државата на традиционален арапски јазик.

Палмата ја симболизира живописноста на народот и државата, полумесечината и ѕвездата се симболи на Исламот, додека натписот и знамињата ја симболизираат државата.

Поврзано[уреди | уреди извор]