Грб на Русија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Coat of Arms of the Russian Federation.svg

Грбот на Русија претставува црвен штит, на кој се наоѓа двоглав орел поврзани со круна, а помеѓу нив уште една круна на Петар Велики. Црвената боја го означува Големината на Русија. Грбот бил изработен во времето на Руската Империја. По распаѓањето на СССР, грбот повторно бил вратен како државен симбол.

Поврзано[уреди | уреди извор]