Грб на Малезија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Малезија
Coat of arms of Malaysia.svg
Подробно
ГрбоносецМалезија Малезија
Усвоен1948

Грбот на на Малезија се состои од штит кој го придржуваат два тигри. Над штитот се наоѓа жолта полумесечина со четиринаесеткракна ѕвезда. Краковите на ѕведата претставуваат тринаесет малезијски територии (четиринаесеттата го претставува Сингапур, бивша територија на Малезија). Под штитот има трака на која што пишува „Единството е Сила“ напишана на малезијски јазик на две писма, романизипваното и јава писмото. Во горниот дел на штитот се наоѓаат пет крисови (вид на мечеви), под кои се наоѓаат симболите на Малезија и териториите.

Видете уште и[уреди | уреди извор]