Грб на Иран

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Иран
Подробно
Усвоен1980
МотоИмето на господ. Алах
УпотребаОфицијален грб на државата.

Грбот на Иран е официјален грб во државата и се користи уште од 1979 година после Иранската револуција. Грбот е составен од стилизирано име на Алах на персиско-арапско писмо.

Грбот е составен од четири полумесечини и меч. Полимесечините го формираат зборот „Алах“, додека петте дела ги симболизираат принципите на религијата. Формата е избрана за да потсетува на лале, во чест на помен на луѓето кои умреле за Иран. Логото е дизајнирано од Хамид Надими и одобрено на 9 мај 1980.

Поврзано[уреди | уреди извор]