Грб на Индонезија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Индонезија
National emblem of Indonesia Garuda Pancasila.svg
Подробно
Усвоен11 февруари 1950
Мото"Bhinneka Tunggal Ika" (Единство во различностите)

Грбот на Индонезија претставува "гаруда" (голема митска птица) на која се наоѓа штит. Штитот е поделен на четири делови, два делови со црвена и два делов ина бела боја, на која се наоѓаат ланец, дрво, бик, орис и памук. Во средината на штитот се наоѓа златна ѕвезда на црна позадина во облик на штит. Гарудата држи трака со натписот "Bhinneka Tunggal Ika" (Единство во различностите). Грбот е усвоен на 11 февруари 1950.

Поврзано[уреди | уреди извор]