Грб на Луксембург

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Луксембург
Подробно
ШтитПо 10 ремена сребрено и сино, црвен лав со 2 вкрстени опашки, со златна круна, канџи и јазик
Држачи2 златни лавови, двајцата со 2 вкрстени опашки, гледајќи наназад, со златна круна, а црвен јазик и канџи
ОрдениОрденот на Дабовата Круна
Други елементиШтитот е крунисан со големата војводска круна на Луксембург. Целото е под црвена голема мантија поставена со ермелин, со златни рабови и помпони, и крунисана со големата војводска круна на Луксембург

Грбот на Луксембург е официјалниот грб на државата кој се употребувал уште од средновековието. Грбот потекнува од грбот на Лимбург и е сличен со грбот на Белгија и Холандија. Грбот е составен од наметка во која се наоѓаат два лава кои држат штит сини и сиви ленти на кој се наоѓа црвен лав. Над штитот и наметката се наоѓа кралската круна.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Armorial du pays de Luxembourg, Dr. Jean-Claude Loutsch, Publications nationales du Ministère des Arts et des Sciences, Luxembourg 1974

Поврзано[уреди | уреди извор]