Грб на Австрија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Австрија
Варијанти

Прва република, 1919 - 1934

Федерална држава 1934 - 1938
Подробно

Грбот на Австрија е официјалниот грб на државата. Грбот е во употреба уште од 1919 година, но без синџирите. Во периодот од 1934 до 1938 Австрија имала друг грб, но со оформувањето на втората република, се вратил во употреба сегашниот грб. Скршените синџири симболизираат слобода.

Орелот ја симболизира независноста на Австрија, круната ја симболизира средната класа, српсот го симболизира земјоделството, чеканот индустријата и синџирите ја симболизираат слободата.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]