Грб на Грција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грција
Coat of arms of Greece.svg
Варијанти
Coat of arms of Greece (military).svg
Грбот на Грчката војска
Coat of arms of Greece (colour).svg
Неофицијална обоена верзија
Подробно
Грбоносец Грција
Усвоен1975

Денешниот грб на Грција (поточно амблем) се состои од светлосин штит (azure) и бел (argent) еднококрак крст на средината (fess point) чии кракови достигнуваат до ивиците на штитот. Штитот е во потполност опкружен со ловоров венец.

Грбот на Грција од 1822 година бил менуван неколкупати - првобитно грбот бил штит со прикажаната Атина и сова, потоа е додаден феникс, за патем Грчката династија додавала свои елементи на грбот. Грбот во ваков облик е присутен од 1967 година, а изгледот му е прецизно пропишан во 1975 година.

Видете уште и[уреди | уреди извор]