Грб на Молдавија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Молдавија
Варијанти
Подробно
ГрбоносецМолдавија
Усвоен13 јули 1990
Држачинема

Грбот на Молдавија е официјалниот грб во државата. Грбот се состои од стилизиран кафеав орел кој во устата држи крст, во едната канџа има маслиново гранче жезло во другото. Според официјалниот опис, тоа го претставува латинското потекло на народот.[1] На градите на орелот се наоѓа штит на кој има приказ на златен бик со сонце помеѓу роговите. Исто така има ромбови (ушите), цвет со пет листа и месечина.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Неважечки јазичен код.Interview with plastic artist Gheorghe Vrabie Архивирано на 28 април 2008 г.