Знаме на Јордан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знаме на Јордан во сооднос од 1:2

Знамето на Јордан е националното знаме на државата и е засновано на арапскиот револт против Отоманското Царство за време на Првата светска војна. Знамето се состои од три хоризонтални ленти во црна, бела и зелена боја кои се поврзани со црвен триаголник. Боите ги претставуваат калифатите Абасид, Умајад и Фатимид. Црвената боја ја претставува Хашемидската династија и арапскиот револт. Ѕвездата која се наоѓа во црвениот триаголник има седум краци и ги означува првите седум линии од Куранот и единството на арапскиот народ.

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]