Знаме на Швајцарија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Швајцарија
}}
Сразмер 1:1
Усвоено 1889
Опис Црвено квадратесто знаме со бел крст во средината

Знамето на Швајцарија е црвено знаме со бел крст во средината. Тоа е едно од двете квадратести знамиња во светот. Знамето е слично со знамето на Црвениот Крст, меѓународна хуманитарна организација. Знамето е федерално и секој кантон во Швајцарија има свое знаме.

Поврзано[уреди | уреди извор]