Знаме на Исланд

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Исланд
}}
Употреба граѓанско и пловно знаме граѓанско знаме и државно поморско знаме
Сразмер 18:25
Усвоено 1944
Опис Црвен крст со бели гранични ленти на сина позадина
Творец Матијас Тордарсон
}}
Варијанта на знамето на Исланд
Употреба државно, воено, управно пловно и морнаричко знаме државно и воено знаме, државна и военоморнаричко знаме
Сразмер 18:32

Знамето на Исланд — сино знаме со црвен скандинавски крст и со бели ленти до рабовите на крстот. Знамето било усвоено на 17 јуни 1944 година кога Исланд станал независен. Првото знаме на Исланд било сино знаме со бел скандинавски крст. Државното знаме на Исланд е поразлично од цивилното знаме.

Други знамиња[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]