Знаме на Северна Ирска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Крстот на Свети Патрик
Сојузното знаме на Обединетото Кралство, на кое Северна Ирска е претставена со Крстот на Свети Патрик (во потенка варијанта).
решение кое се користело во минатото, но денес е напуштено.Алстерскиот бајрак — знаме на Владата на Северна Ирска од 1953 до 1972 г.

Знаме на Северна Ирска — обележје на Северна Ирска кое нема службен статус со распуштањето на самоуправното законодавство, кое го отповикало во 1972 и укинало во 1973 г.[1] Дотогаш како национално знаме се користел Алстерскиот бајрак, а денес во службени пригоди, британската влада го корирсти сојузното знаме (знамето на Велика Британија и Северна Ирска), а истото е единственото службено знаме на владата на Северна Ирска.[2] Британската влада сепак понекогаш го истакнува Крстот на Свети Патрик заедно со другите земји од Обединетото Кралство во неслужбено својство.

Унионистите и натаму го користат Алстерскиот бајрак, и истото важи за спортски клубови и местата со кои владеат на месно ниво.[3]

Крстот на Свети Патрик и Алстерскиот бајрак сепак не смеат да се веат на управни згради во Северна Ирска.[4]

Крст на Свети Патрик[уреди | уреди извор]

Крстот на Свети Патрик е црвен Андреин крст на бело поле кој се користи од 1783 г. во значката на Ордент на Свети Патрик. Со припојувањето на Ирска кон Британија во 1800 г., крстот е придодаден кон знамето на Велика Британија.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Согласно Уставот на Северна Ирска од 1973 г.
  2. Сојузното знаме и знамињата на Обединетото Кралство Архивирано на 23 април 2010 г. — Парламент на Обединетото Кралство (англиски)
  3. uefa.com – Football Europe
  4. „The Union Flag and Flags of the United Kingdom“ (PDF). Parliament and Constitution Centre. 3 June 2008. стр. 9–10.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]