Знаме на Шпанија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Шпанија
}}
Назив Rojigualda.
Употреба граѓанско и пловно знаме граѓанско знаме и државно поморско знаме нормална верзија на знамето
Сразмер 2:3
Усвоено 6 декември 1978
Опис Три нееднакви хоризонтални ленти во црвена, жолта и црвена боја.
}}
Варијанта на знамето на Шпанија
Употреба државно и пловно знаме национално знаме и поморско знаме нормална верзија на знамето
Сразмер 2:3
Усвоено 28 мај 1785
Опис Три нееднакви хоризонтални ленти во црвена, жолта и црвена боја со грбот во средина.

Знамето на Шпанија е официјалното знаме на територијата на ова европско кралство. Знамето е опишано и одредено со шпанскиот устав од 1978 година и се состои од три хоризонтални ленто во црвена, жолта и црвена боја, каде жолтата лента е двапати поголема од црвената. Во граѓанската верзија на знамето го нема државниот грб на жолтата лента, додека во националната верзија има присуство на државниот грб на жолтата лента.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]