Големиот Карло Велики

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Химна на Андора)
El Gran Carlemany
макед. Големиот Карло Велики

национална химна на  Андора
ТекстЕнрик Марфани Бонс
МузикаХуан Бенлоч у Виво
Усвоена1921

Големиот Карло Велики (каталонски: El Gran Carlemany) е државната химна на Андора. Текстот на химната е напишан од страна на Енрик Марфани Бонс, додека композитор на музиката е Хуан Белоч и Виво. Официјално, химната била усвоена во 1921 година.

Текст[уреди | уреди извор]

Каталонски јазик Македонски јазик
El gran Carlemany, mon Pare dels àrabs em deslliurà,

I del cel vida em donà de Meritxell, la gran Mare,
Princesa nasquí i Pubilla entre dues nacions neutral
Sols resto l'única filla de l'imperi Carlemany.
Creient i lliure onze segles, creient i lliure vull ser.
Siguin els furs mos tutors i mos Prínceps defensors!

I mos Princeps defensors!

Големиот Карло Велики, мојот татко, ме ослободи од Сарацените,

И од небото ми даде живот од Мертишел, големата Мајка.
Јас бев родена пронцеза, девица меѓу две нации.
Јас сум единствената преостаната ќерка на Карловата империја
Верник и слободна единаесет века, верник и слободна сакам да бидам.
Нека бидат законите на мојата земја мои тутори, и мојата Принцеза моја заштитничка!

И мојата Принцеза моја заштитничка!

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]