Химна на Естонија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Mu isamaa, mu õnn ja rõõm (македонски: Моја татковина, среќа и радост) е државната химна на Република Естонија од 1920 година. Во периодот кога Естонија е дел од СССР, химната била забранета. Повторно била прогласена за државна химна во 1991 година откако земјата ја добива својата независност.

Автор на текстот е Јохан Валдемар Јансен, а композитор на музиката е Фридрих Пациус.

Тескт[уреди | уреди извор]

Естонски[уреди | уреди извор]

Mu isamaa, mu õnn ja rõõm,

kui kaunis oled sa!

Ei leia mina iial teal

see suure, laia ilma peal,

mis mul nii armas oleks ka,

kui sa, mu isamaa!

Sa oled mind ju sünnitand

ja üles kasvatand;

sind tänan mina alati

ja jään sull' truuiks surmani,

mul kõige armsam oled sa,

mu kallis isamaa!

Su üle Jumal valvaku

mu armas isamaa!

Ta olgu sinu kaitseja

ja võtku rohkest õnnista,

mis iial ette võtad sa,

mu kallis isamaa!

Македонски[уреди | уреди извор]

Моја татковина, среќа и радост,

колку си прекрасна!

Јас нема да видам поубава од тебе

низ целиот свет.

Те сакам најмногу,

драга моја татковина.

Ти ми даде живот

и јас пораснав во тебе.

Јас ќе бидам засекогаш благодарен

и верен до крајот на мојот живот.

Те сакам најмногу,

драга моја татковина.

Бог да те чува,

драга моја татковина.

Нека Тој биде твојот заштитник

и да те благослови

за сè што и да правиш,

драга моја татковина!