Список на езера во Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Карта на езерата во Македонија.

Ова е список на езерата во Македонија[1]. Езерата во Македонија според општата класификација се делат на природни и вештачки езера, кои пак се класифицираат понатака според потеклото на истите. За подобар преглед, списокот на езера е направен според потеклото на езерата каде се дадени и општите информации за истите.

Напомена: Списокот не е целосен. За некои езера недостасуваат податоци или слики, поради недостаток на информации. Постоечките податоци за длабочината на езерата ги земаат предвид максималните измерени длабочини.

Природни[уреди | уреди извор]

Тектонски езера[уреди | уреди извор]

езеро вид местоположба површина длабочина слика
Дојранско Езеро природно тектонско Југоисточна Македонија 43,1 km2 10 m Dojran Lake 14.jpg
Охридско Езеро природно тектонско Југозападна Македонија 358 km2 288 m 29 1 вид на город от Канео.jpg
Преспанско Езеро природно тектонско Југозападна Македонија 273 km2 54 m Lake Prespa from Slivnica Monastery 01.JPG

Мочуришни езера[уреди | уреди извор]

езеро вид местоположба површина длабочина слика
Белчински Син Вир природно мочуришно н/п 0,5 km2 н/п
Новоселски Вир 1 природно мочуришно н/п н/п н/п
Новоселски Вир 2 природно мочуришно н/п н/п н/п
Издеглавско Езеро природно мочуришно н/п н/п н/п
Катлановско Езеро природно мочуришно н/п н/п н/п
Стењско Езеро природно мочуришно н/п н/п н/п

Пештерски езера[уреди | уреди извор]

езеро вид местоположба површина длабочина слика
Бела Вода природно пештерско н/п н/п н/п
Макроец природно пештерско н/п н/п н/п
Арамиско природно пештерско н/п н/п н/п
Ѓоновица природно пештерско н/п н/п н/п
Слатински Извор природно пештерско н/п н/п н/п
Алилица природно пештерско н/п н/п н/п

Леднички езера[уреди | уреди извор]

езеро вид местоположба површина длабочина слика
Боговинско Езеро природно ледничко Шар Планина 66.880 m2 2,2 m Bogovinje Lake 01.jpg
Црно Езеро природно ледничко Шар Планина н/п н/п
Голем Ѓол природно ледничко Шар Планина н/п н/п
Бело Езеро природно ледничко Шар Планина н/п н/п
Мал Ѓол природно ледничко Шар Планина н/п н/п
Кривошиско Езеро природно ледничко Шар Планина н/п н/п
Големо Деделбешко Езеро природно ледничко Шар Планина н/п н/п
Мало Деделбешко Езеро природно ледничко Шар Планина н/п н/п
Долно Доброшко Езеро природно ледничко Шар Планина н/п н/п
Горно Доброшко Езеро природно ледничко Шар Планина н/п н/п
Црн Ѓол природно ледничко Шар Планина н/п н/п
Горно Врачанско Езеро природно ледничко Шар Планина н/п н/п
Долно Врачанско Езеро природно ледничко Шар Планина н/п н/п
Мало Црно Езеро природно ледничко Шар Планина н/п н/п
Бозовачко Езеро природно ледничко Шар Планина н/п н/п
Вакувско Езеро природно ледничко Шар Планина н/п н/п
Прошевско Езеро природно ледничко Шар Планина н/п н/п
Караниколоско Езеро природно ледничко Шар Планина н/п н/п
Корапско Езеро природно ледничко Кораб н/п н/п
Мал Кораб природно ледничко Кораб н/п н/п
Бачилски Камен природно ледничко Кораб н/п н/п
Средно Езеро природно ледничко Кораб н/п н/п
Долно Езеро природно ледничко Кораб н/п н/п
Бабин Камен природно ледничко Кораб н/п н/п
Кобилино Поле 1 природно ледничко Кораб н/п н/п
Кобилино Поле 2 природно ледничко Кораб н/п н/п
Локув природно ледничко Дешат н/п н/п
Света Недела природно ледничко Дешат н/п н/п
Горно Езеро природно ледничко Дешат н/п н/п
Долно Езеро природно ледничко Дешат н/п н/п
Маруша природно ледничко Дешат н/п н/п
Подгоречко Езеро природно ледничко Јабланица н/п н/п
Вевчанско Езеро природно ледничко Јабланица н/п н/п
Горно Лабунишко Езеро природно ледничко Јабланица н/п н/п
Долно Лабунишко Езеро природно ледничко Јабланица н/п н/п
Големо Пелистерско Езеро природно ледничко Баба Планина н/п н/п
Мало Пелистерско Езеро природно ледничко Баба Планина н/п н/п
Големо Салаковско Езеро природно ледничко Јакупица н/п н/п
Мало Салаковско Езеро природно ледничко Јакупица н/п н/п
Моклишкото Езеро уринско езеро н/п н/п н/п
Острово крајбрежно – изворско езеро н/п н/п н/п

Вештачки[уреди | уреди извор]

езеро вид местоположба површина длабочина слика
Беровско езеро вештачко Источна Македонија ~ 1 km2 н/п Berovo Lake2.jpg
Водоча вештачко Југоисточна Македонија 1.94km² 42 м.
Глажња вештачко Северна Македонија 96,5 ha н/п
Глобочица вештачко Западна Македонија 2,69 km² н/п Globočica 02.JPG
Гратче вештачко Источна Македонија 0,19 km² 29 м. Gratce pogled.JPG
Дебарско Езеро вештачко Западна Македонија 13,2 km² 92 м. Debar Lake in 1996.jpg
Калиманци вештачко Источна Македонија 4,23 km² 80 м. Kalimanci lake.jpg
Козјак вештачко Западна Македонија 32 км долго и 400 м широко 130 м. Kozyak-ot-foynik.jpg
Липковско Езеро вештачко Северна Македонија 1480 m должина и 120 метри ширина н/п Penda e likoves.jpg
Мавровско Езеро вештачко Западна Македонија 10 км должина и 5 км ширина 50 м Mavrovsko-ezero.jpg
Мантово вештачко Источна Македонија 5,5 км должина и 0.8 км ширина 40 м Езеро Мантово.jpg
Матка вештачко Северна Македонија ~2,5 km² н/п Matka-Lake.jpg
Младост вештачко Централна Македонија ~ 1 km² н/п Velesko ezero.jpg
Прилепско Езеро вештачко Јужна Македонија 0,54 km² 28 м Prilep Lake.jpg
Слатинско Езеро вештачко Југозападна Македонија 420 ha н/п
Стрежево вештачко Јужна Македонија 7,5 km² н/п Streževo.JPG
Тиквешко Езеро вештачко Централна Македонија 14 km² 105 м Lake Tikves coast.JPG
Турија вештачко Југоисточна Македонија 0,16 km² н/п

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Драган Василевски, Класификација на езерата во Република Македонија според начинот на постанокот на езерските басени, „Географски разгледи“, кн. 30. Скопје, 1995

Поврзано[уреди | уреди извор]