Знаме на Маврициус

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Маврициус
}}
Употреба државно знаме национално знаме
Сразмер 2:3
}}
Варијанта на знамето на Маврициус
Употреба пловно знаме граѓанско поморско знаме
Сразмер 1:2
}}
Варијанта на знамето на Маврициус
Употреба управно пловно знаме државно поморско знаме
Сразмер 1:2
}}
Варијанта на знамето на Маврициус
Употреба морнаричко знаме военоморнаричко знаме
Сразмер 26:57

Знамето на Маврициус е донесено по независноста, 12 март 1968 година. Знамето се состои од четири хоризонтални ленти со еднаква широчина, во црвена, сина, жолта, и зелена боја. Знамето било направено на 9 јануари 1968 година.

Цивилното знаме (за приватни возила) и владиното знаме (за државни возила) се црвено и сино знаме, односно, каде секое го има грбот на Маврициус.

Поморското знаме (кое се користи од страна на крајбрежната патрола) е со необичен дизајн кој се состои од црвени, бели и сини вертикални ленти од нееднаква широчина, и во центарот има сидро.

Значење на боите[уреди | уреди извор]

Знамето на Маврициус ги содржи црвената, сината, жолтата и зелената боја што претставуваат:

  • црвената боја: го претставува дрвото „Субербе Фламбојат“ дрвото во Маврициус.
  • сината боја: го претставува Индискиот Океан, во кој Маврициус е сместен.
  • жолтата боја: ја претставува новата светлина на независноста кое сјае над островот како златно зајдисонце.
  • зелената: ја претставува бујната вегетација на островот.

Историски знамиња на Маврициус[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]