Знаме на Алжир

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Алжир
}}
Употреба државно, пловно и управно пловно знаме национално знаме, граѓанско и државно поморско знаме
Сразмер 2:3
Усвоено 3 јули 1962
Опис Две еднакви вертикални ленти во зелена и бела боја со црвени полумесечина и ѕвезда во средината.

Знамето на Алжир (арапски:علم الجزائر) е националното знаме на државата кое е составено од две вертикални ленти во зелена и бела боја со црвена полумесечина и црвена ѕвезда во средина. Белата боја претставува мир, зелената ја претставува убавата природа, црвената ја претставува крвта за независноста на државата и ѕвездата и полумесечината го претставува исламот во државата.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]