Знаме на Уганда

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Уганда
}}
Употреба државно и пловно знаме национално знаме и поморско знаме
Сразмер 2:3
Усвоено 9 октомври 1962
Опис Шест хоризонтални ленто во жолта, црна и црвена (секоја по двапати) и во средината се наоѓа сив крунисан жерав на бел диск.

Знамето на Уганда е националното знаме на државата кое било усвоено на 9 октомври 1962, на денот на независността. Тоа се состои од шест еднакви хоризонтални ленти започнувајќи во црна боја, па жолта, црвена, црна, жолта и црвена. Во средината се наоѓа бел круг и во него се наоѓа националната птица на Руанда - син крунисан жерав. Трите бои доаѓаат од Народниот Конгрес на Уганда и значат:

  • црна - африкански народ
  • жолто - африканско залез
  • црвена - африканско братство

Историски знамиња[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]