Знаме на Кенија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Кенија
}}
Употреба државно, пловно и управно пловно знаме национално знаме, граѓанско и државно поморско знаме
Сразмер 2:3
Опис Три хоризонтални големи ленти во црна, црвена и зелена боја и две мали бели ленти под и над црвената со Масаи штит во средината.
}}
Варијанта на знамето на Кенија
Употреба морнаричко знаме военоморнаричко знаме
Опис Бело знаме со државното знаме во горниот лев кантон и со сидро во слободниот дел.

Знамето на Кенија е официјалното знаме на оваа африканска држава кое било усвоено на 12 декември 1963 година.

Симболизам[уреди | уреди извор]

Знамето на Кенија е засновано на знамето на Кенијската Африканска Национална Унија. Црната боја го симболизира африканското црно население, црвената боја ја симболизира крвта пролеана за време на борбата за независност и зелената боја ја симболизира земјата. Белата боја била додадена нешто подоцна и симболизита мир. Традиционалниот штит на Масаите кој е во црвена, црна и бела боја со две вкрстени копја во позадината симболизира одбрана на споменатите симболи на знамето.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]