Знаме на Република Конго

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Република Конго
}}
Употреба државно, пловно и управно пловно знаме национално знаме, граѓанско и државно поморско знаме
Сразмер 2:3
Опис Три дијагонални ленти во зелена, жолта и црвена боја

Знамето на Република Конго е официјалното знаме на оваа африканска држава. Знамето е усвоено на 18 август 1958 година, но за време на социјализмот во земјата ова знаме не се користело, но било повторно воведено на 10 јуни 1991 година. Знамето е составено од три дијагонални ленти во зелена, жолта и црвена бои и овие се пан-африкански бои.

Знаме на НР Конго (1970–1991)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]