Знаме на Нигер

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Нигер
}}
Употреба државно знаме национално знаме Национален симбол на Нигер.
Сразмер 6:7
Усвоено 1959
Опис три хоризонтални ленти со диск во средината.

Знамето на Нигер е официјалното знаме на оваа африканска држава усвоено во 1959 година. Знамето е составено од три хоризонтални еднакви ленти во портокалова, бела и зелена боја со портокалов диск во средината. Знамето било дизајнирано уште во 1958 година

Симболизам[уреди | уреди извор]

Различни изори даваат различни податоци за симболиката на знамето, но официјално, сè уште нема дадено опис. Често се верува дека портокаловата лента го симболизира северниот регион на државата, односно Сахара (некои тврдат може да е и Сахел), белата лента симболизира чистота (некои тврдат ја симболизира реката Нигер) и зелената боја ја симболизира надежта и плодните региони на југот. Дискот симболизира сонце и независност.[1]

Размер[уреди | уреди извор]

Размерот на знамето нема симболика и тоа може да се види во различни форми:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. see Flags of the World, which cites published (foreign) sources for this. Other examples include Flags of the World 101 Архивирано на 31 декември 2010 г.
    Susan Rasmussen Moving beyond Protest in Tuareg Ichumar Musical Performance. Ethnohistory 2006 53(4):633-655 describes Tuareg performers in orange, saying "orange symbolizes the Sahara desert" and relating it to the colors of the Nigerien flag.
  • Portions of this article were translated from the German language Wikipedia article de:Flagge Nigers,, (consulted 2008-07-25).
  • W. Smith, O. Neubecker: Die Zeichen der Menschen und Völker: Unsere Welt in Fahnen und Flaggen. Reich Verlag Luzern, 1975, ISBN 3-7243-0115-4
  • Flag of Niger at FOTW, (consulted 2008-07-25).

Поврзано[уреди | уреди извор]