Знаме на Западна Сахара

Од Википедија — слободната енциклопедија


Знаме на Западна Сахара.

Западна Сахара (арапски: علم الصحراء الغربية) е територија во северозападна Африка која се граничи со Мароко на север, Алжир на североисток, Мавританија на исток и југ, и Атлантскиот Океан на запад. Земјата е една од најретко населените територии во светот, која се состои воглавно од пустински рамнини. Најголемиот град е ел-Ајун, каде живее повеќе од половина од населението.

Западна Сахара се наоѓа на списокот на неавтономни територии на Обединетите Нации од 1960-тите кога била шпанска колонија.

Територијата во најголема мера е управувана од Мароко, но владата во прогон на Сахарската Арапска Демократска Република тврди дека територијата е независна и под нивна власт.

Знамиња кои се користат за Западна Сахара:

  • Знаме на Мароко:

Моменталното знаме на Мароко се користи низ поголемиот дел на државата.

  • Знаме кое се користи од Сахарската Арапска Демократска Република:

Знамето на Сахарската Арапска Демократска Република го користат фронтот на Полисарио и Сахарската Арапска Демократска Република во нивната јавна и официјална комуникација.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]