Знаме на Сао Томе и Принсипе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знаме Сао Томе и Принсипе со сооднос од 1:2

Знамето на Сао Томе и Принсипе е националното знаме на држава усвоено на 5 ноември 1975. Знамето е составено од три идентични хоризонтални ленти во зелена, жолта и зелена боја поврзани со црвен триаголник. На жолтата лента се наоѓаат две црни ѕвезди. Ѕвездите ги симболизираат двата острова, а боите се панафрикански.

Поврзано[уреди | уреди извор]