Знаме на Бурунди

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знаме на Бурунди во сооднос од 3:5

Знамето на Бурунди е националнот знаме на оваа африканска држава кое било усвоено на 28 март 1967. Знамето е составено од две дијагонални бели ленти кои се пресекуваат во средината и формираат бел круг. Во кругот се наоѓаат три црвени ѕвезди со зелена граница и околу кругот се наоѓаат четири триаголници во црвена (горен и долен) и зелена (лев и десен) боја. Зелената боја означува надеж, белата боја означува чистота и црвената борбата за независност на државата. Трите ѕвезди ги симболизираат трите етнички групи во Бурунди: хуту, тва и туци.

Поранешни знамиња[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]