Знаме на Еритреја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знаме на Еритреја во сооднос од 1:2

Знамето на Еритреја е националното знаме на државата кое било усвоено на 5 декември 1995. Знамето на Еритреја е направено врз основа на знамето на Еритрејскиот Народен Ослободителен Фронт. Ова знаме е составено три триаголници од кои два се свртено кон лево, еден кон десно (најголем) и се во зелена, црвена и сина боја. Во црвениот триаголник се наѓа златни исправена маслинова гранка и венец. Зелената боја ја означува плодноста, сината го претставува океанот и црвената ја симболизира загубената крв на народот за време на борбата на независност.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]