Прејди на содржината

Грб на Еритреја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Еритеја
Подробно
Усвоен24 мај 1993

Грбот на Еритреја е усвоен на 24 мај 1993 година непосредно после прогласувањето на независноста а Еритреја од Етиопија.

Изглед[уреди | уреди извор]

Грбот се состои од средиштен дел на кој се наоѓа камила во пустина. Средишниот дел го опкружуваат две гранчиња од ловор (по една од секој страна). Под гранчињата и средишниот дел има сина трака со натпис „Држава Еритреја“ и тоа на англиски јазик, арапски јазик и јазикот тигриња.

Историја[уреди | уреди извор]

Еритреја го добила својот прв грб во 1919 године според изгледот на италијанскиот грб (затоа што тогаш Еритреја била колонија на Карлството Италија). Еритреја имала грбови инспирирани од европската Хералдика сè до почетокот на анексијата.

Анексија во Етиопија[уреди | уреди извор]

грбот на Еритреје во саставот на Етиопија од 1952 до 1962

Во периодот од 1952 до 1969 година, Грбот на Еритреја престанува да ги има европските особини и станува виш амблем