Грб на Нигерија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Нигерија
Seal of the President of Nigeria.svg
Подробно

Грбот на Нигерија се состои од црн штит на кој има две бели линии се спојуваат една во друга во облик на буквата Y, а ги претставуваат двете главни реки во Нигерија, Бенуе и Нигер. Над штитот се наоѓа црвен орел, симбол на силата, а покрај штитот има два коњи, симбол на достоинството. Штитот се наоѓа на трева со цвеќе (Costus spectabilis, национален цвет).

Поврзано[уреди | уреди извор]