Грб на Судан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Судан
Подробно
Усвоен1969
Мото"Al-nasr lana" (Победата е наша) i "Jumhuriyat as-Sudan" (Република Судан)

Грбот на Судан е усвоен во 1969. Ја претставува птицата "секретар" која го носи штитот на средината на грбот. Под и над штитот се наоѓаат траки со натписите "Al-nasr lana" (Победата е наша) и "Jumhuriyat as-Sudan" (Република Судан). Претходниот грб на Судан се состоел од носорог и од дрво во пламен.

Поврзано[уреди | уреди извор]