Грб на Мали

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Мали.

Грбот на Мали е службен грб на државата усвоен на 20 октомври 1973 година.

Елементи[уреди | уреди извор]

Грбот е составен од син диск на кој има напишано со црни букви „Република Мали“ и „Еден народ, една цел, една вера“ на француски јазик во кружна форма. Во средината на дискот има приказ на џамија од Џене во златна боја, а над џамијата има птица во лет во златна боја. Под џамијата има зарци од сонце во жолта боја, а од двете страни на сонцето има приказ на две стрели и два лака.

Поврзано[уреди | уреди извор]