Грб на Замбија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Замбија
Подробно
Усвоен24 октомври 1964
Мото"One Zambia, One Nation" (Една Замбија, Една Нација)

Грбот на Замбија е усвоен на 24 октомври 1964 година, кога Замбија стекнала независност. Грбот всушност претствува преработен грб на Северна Родезија кој постои од 1927 година. Се состои од штит кој ги прикажува Викториините Водопади. Над штитот се наоѓа орел што ја симоблизира слободата, а штитот го држат маж и жена. Под штитот има натпис со мотото на државата "One Zambia, One Nation" (Една Замбија, Една Нација).

Поврзано[уреди | уреди извор]