Грб на Џибути

Од Википедија — слободната енциклопедија

Грбот на Џибути е официјалниот грб на оваа африканска држава и бил усвоен на 27 јуни 1977. Грбот е составен од венец, каде во центарот се наоѓа копје позади штит. Од двете страни на копјето се наоѓаат раце со мечеви во рацете, а над копјето има црвена петокрака. Рацете ги симболизираат двете најголеми етнички групи во државата: Афари и Иса.

Поврзано[уреди | уреди извор]